Don Cesar (zamknięty) – burrito na kołach



Kolejny food truck, tym razem z jedzeniem meksykańskim i tex-mex. Brakuje im hitu, ale jedząc ich, słyszymy w głowie marakasy.


Projekt sygnowany nazwiskiem meksykańskiego Szefa Adriana Moreno dawał nadzieję na kulinarną edukację w temacie kraju Azteków. Nie odcięto się jednak od uwielbianego wszędzie tex-mex. Nie ma się co dziwić, bo i rynek trudny. Faktem jest, że mamy do czynienia ze smaczną i posiadającą duszę kuchnią, która pozwala przenieść się chwilowo do Ameryki. Przyjazna i rozmowna ekipa chętnie dopytuje o wszelkie preferencje smakowe, pracuje w profesjonalny i czysty sposób, co w przypadku food trucków nie jest oczywiste i nie każe długo czekać.
Kupili nas tortillami, które sami przygotowują.

Dodatkowo opieczone, lekko tłuste dodają charakteru daniom, które można też zajadać prosto z pudełek, całkiem łamigłówkowych, ale użytecznym. Może kiedyś doczekamy się kukurydzianej wersji placka, ale dobra pszenica to też przyjemność. Zwłaszcza jeśli kryje gorącą, szarpaną wieprzowinę o mięciutkich włóknach. No właśnie, wieprzowinę, a nie wołowinę. To chyba znak, że jesteśmy ciut bliżej meksykańskiej strony granicy z Teksasem. Szynka ma towarzystwo w postaci sosu chili, pasty z czerwonej fasoli, sałaty, sera i ryżu. Warto skorzystać z dodatkowego sosu, np. mango z chili. Jeśli dodamy do tego kuminowo-kolendrowe akcenty w odpowiednich proporcjach, to można sobie wyobrazić, że jesteśmy Jorge Camposem, który zaraz będzie musiał swój kolorowy strój bramkarza wyprać z plam po jedzeniu.

Łaszek podeszła do tematu nieco mniej entuzjastycznie. Danie z filetem z kurczęcego udka w sosie azteckim wydawało jej się zbyt mdłe, ale mięso było soczyste i kruche . Ryż w daniu uznała za niemal rozgotowany, a ogólny smak obu propozycji za zbyt podobny do siebie. Może faktycznie brakuje tu jakiegoś konkretnego rozgraniczenia? Dla mnie danie było interesujące. Inne niż te podawane zwykle w „meksykańskich” lokalach. Ceny? Oba dania było po 15 zł. Dodatkowe sosy za złotówkę.
Pisząc, stwierdziliśmy, że to nie koniec. Wrócimy, bo mamy dużo pytań i ochotę na taco.



Adres: najczęściej Nadbystrzycka 59
Telefon: 732 727 100

Komentarze