Kolejny food truck, tym razem z
jedzeniem meksykańskim i tex-mex. Brakuje im hitu, ale jedząc ich, słyszymy w
głowie marakasy.
![]() |
Projekt sygnowany nazwiskiem meksykańskiego Szefa
Adriana Moreno dawał nadzieję na kulinarną edukację w temacie kraju Azteków.
Nie odcięto się jednak od uwielbianego wszędzie tex-mex. Nie ma się co dziwić,
bo i rynek trudny. Faktem jest, że mamy do czynienia ze smaczną i posiadającą
duszę kuchnią, która pozwala przenieść się chwilowo do Ameryki. Przyjazna i
rozmowna ekipa chętnie dopytuje o wszelkie preferencje smakowe, pracuje w
profesjonalny i czysty sposób, co w przypadku food trucków nie jest oczywiste i
nie każe długo czekać.
Kupili nas tortillami, które sami przygotowują.
![]() |
Dodatkowo opieczone, lekko tłuste dodają charakteru daniom, które można też
zajadać prosto z pudełek, całkiem łamigłówkowych, ale użytecznym. Może kiedyś
doczekamy się kukurydzianej wersji placka, ale dobra pszenica to też
przyjemność. Zwłaszcza jeśli kryje gorącą, szarpaną wieprzowinę o mięciutkich
włóknach. No właśnie, wieprzowinę, a nie wołowinę. To chyba znak, że jesteśmy
ciut bliżej meksykańskiej strony granicy z Teksasem. Szynka ma towarzystwo
w postaci sosu chili, pasty z czerwonej fasoli, sałaty, sera i ryżu. Warto
skorzystać z dodatkowego sosu, np. mango z chili. Jeśli dodamy do tego
kuminowo-kolendrowe akcenty w odpowiednich proporcjach, to można sobie
wyobrazić, że jesteśmy Jorge Camposem, który zaraz będzie musiał swój kolorowy
strój bramkarza wyprać z plam po jedzeniu.
![]() |
Łaszek podeszła do tematu nieco mniej
entuzjastycznie. Danie z filetem z kurczęcego udka w sosie azteckim
wydawało jej się zbyt mdłe, ale mięso było soczyste i kruche . Ryż w daniu
uznała za niemal rozgotowany, a ogólny smak obu propozycji za zbyt podobny do
siebie. Może faktycznie brakuje tu jakiegoś konkretnego rozgraniczenia? Dla
mnie danie było interesujące. Inne niż te podawane zwykle w „meksykańskich” lokalach.
Ceny? Oba dania było po 15 zł. Dodatkowe sosy za złotówkę.
Pisząc, stwierdziliśmy, że to nie koniec. Wrócimy,
bo mamy dużo pytań i ochotę na taco.
Adres:
najczęściej Nadbystrzycka 59
Telefon: 732
727 100
Komentarze
Prześlij komentarz