21 marca 2016

Przewodnik weekendowy – 5 miejsc na śniadanie



Kolejna odsłona przewodnika tworzonego przez głodomorów z różnych stron Polski.


1. Kanapki i Dodatki (Krakowskie Przedmieście 39 lok.4)


Kanapka jest pierwszą myślą jaka przychodzi nam do głowy, gdy chodzi o śniadanie. W domu,  pracy, szkole, na spacerze – wszędzie się sprawdzi. Wybór jest spory, ale polecamy punkt obowiązkowy – dopieszczoną Kanapkę Szefa z kaczką, a jak starczy Wam sił (nie sądzimy, bo to opcja, którą można nazwać „całodniówką”) to zamówcie jeszcze sałatkę, np. Mariaż serowy z brie i gorgonzolą My już nie możemy się doczekać nowości - Cuban Sandwch...

2. Zielony Talerzyk (Królewska 3)

Źródło : Zielony Talerzyk



Smaczny pomost pomiędzy światem mięsożerców i wegetarian. Odważny przyczółek Slow Foodu, w kuchni której rządzi pełna pomysłów Marysia Znamierowska. Co może Wam zaserwować na śniadanie? A na przykład szakszukę z grzybami, szpinakiem i jajkiem lub tofu, ewentualnie owsiankę z miso i wodorostami. Zero nudy również w kwestii pomysłów na obiad, ale te odkryjcie już sami.






3. Okopova Cafe (Okopowa 6/3/4)

Źródło: Okopova Cafe



Życzliwa obsługa i nowoczesne, a zarazem przytulne wnętrze, to dobra zapowiedź dobrego śniadania. W Okopova Cafe warto zwrócić jedzeniową uwagę zarówno na poczciwą jajecznicę oraz omlet ze szpinakiem i pieczarkami, jak i solidniejszą kanapkę z grillowanym bekonem albo rostbefem. Coś lżejszego – zamówcie jaglankę na mleku kokosowym.





4. Spinacz Cafe (Ewangelicka 6)

Źródło: Spinacz Cafe




Jak widać, kawiarnie specjalizują się w daniach okołośniadaniowych. A jeśli dodamy do tego opcję śniadania za złotówkę (np. przy zakupie kawy), która pojawia się w Spinacz Cafe, to nie ma sensu szukać dalej. Porządne naleśniki (również w wersji pancakes), mięsne Głodołamacze (kanapki) lub swojski twarożek z jajkiem gotowanym przekonają niezdecydowanych.








5. Mandragora (Rynek 9)




Jak przystało na dobrą restaurację etniczną, Mandragora ma w swojej ofercie również śniadania. Z żydowskiego menu należy zainteresować się bajglem z twarogiem i szakszuką (jaką chcemy), a także izraelskim śniadaniem z oliwkami, jajkiem i lekką sałatką. Dla tych, którzy wolą bezpieczniejsze rejony – francuskie tosty i rogaliki z restauracyjnej piekarni.

 

Chcecie poznać dobre, śniadaniowe adresy z innych stron Polski? Zapraszamy do:

Katowic: Pojedzone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz