Nie wymyślają gastronomii od nowa i nie mają pseudoambitnych misji. Za to dobrze karmią, a między wierszami punktują restauracyjne grzechy.
W menu Pazłotka są żartobliwe opisy, jak na przykład ten dotyczący pewnego deseru: „czyli takie ciastko kruche z takim kremem, taką frużeliną i takimi świeżymi owocami”. Przecież to wypisz, wymaluj: kwestia, którą mógłby wypowiedzieć przeciętny pracownik obsługujący gości restauracji. Kolejny przykład to adres internetowy wymieniony w karcie dań: „pazlotko.pl – prawie nic tam nie ma, ale można wejść i pośmiać się”. My uważamy, że na tej stronie jest i tak więcej informacji niż na większości witryn posiadanych przez lubelskie knajpy. Oni dobrze o tym wiedzą. Widać, że musieli bacznie obserwować rynek, ale mają też dystans do siebie i poczucie humoru. Co więcej faktycznie chcą poświęcić gościom więcej uwagi niż standardowe:”Czy smakuje?” (ok, dość już autoreklamy). W końcu, sama nazwa bistro – Pazłotko. Ile to razy zdarzyło Wam się sprzeczać z innymi w kwestii tego, czy mówi się pazłotko, czy sreberko? Dawno nie widzieliśmy chwytliwszej nazwy. W tej kwestii restauratorzy wciąż zdumiewająco się prześcigają, że wspomnijmy tylko np.:”Alan Hugs”, „Christ Restaurant” lub „Sto Pociech” i „Prawdziwy Kebab u Prawdziwego Polaka”.
Rosół |
Po ukojeniu warto przyjąć coś konkretnego, a w tym celu
najlepiej wybrać wołowinę po burgundzku (31,90). Kawałki mięsa rozpadają się na pojedyncze włókna dopiero w ustach. Marchew i fasolka równie godnie zachowują swoją strukturę. Są też grzyby, wino i pomidory, które budują potęgę aromatów, a przecież są zredukowanym sosem. Do tego wszystkiego kilka muśnięć piklowanej cebulki i dość niespotykany wypełniacz w postaci solidnego podpłomyka.
Wołowina po burgundzku |
Zupa piwna |
Prażona kasza gryczana |
P.S. W prezencie do rachunku dostaliśmy słodkie niespodzianki - robione przez Nich rafaello zawinięte oczywiście w pazłotko.
Adres: Ewangelicka 6, Lublin
Internet: http://pazlotko.pl/, https://www.facebook.com/pazlotko/
Telefon: 516 050 202
Godziny otwarcia: 10-20, w piątek I sobotę do 22
Szef Kuchni: Dawid Furmanek
Komentarze
Prześlij komentarz