Wstawajcie! Czas na śniadanie

Źródło: tripadvisor.com
Jedni nie wyobrażają sobie startu bez posiłku, a dla innych to dodatkowe zawracanie głowy w porannej krzątaninie. Warto do niego wracać, choćby w weekendy, bo zegarki lubią wtedy zwalniać.


Dawniej na śniadanie raczono się polewką piwną - piwem rozcieńczanym wodą, do którego wrzucano grzanki z czarnego chleba, albo bardziej subtelnie, z masłem, śmietaną, przyprawami. Popularny był żur o podstawie zakwasu na zaczynie z mąki żytniej. Dodawano do niego piętkę chleba i ząbek czosnku, a zaprawiano śmietaną. Idealny na kaca.
A może gorącą, białą kiełbaskę wrzucić na talerz z kromką chrupiącego chleba posmarowanego prawdziwym masłem i podać je z jedynym w swoim rodzaju polskim twarożkiem? Nigdzie na świecie nie ma takiego. Najlepiej smakuje na wiosnę z nowalijkami – rzodkiewką, szczypiorkiem i odrobiną pietruszki. Nie zaszkodzi jajko na twardo.
Kiełbasa, chleb i jajka? To brzmi znajomo również dla Hiszpanów. W Katalonii na śniadanie jada się często jedynie zgrillowany chleb, posmarowany czosnkiem i pomidorem, podlany oliwą. Do tego obowiązkowo kawa z mlekiem. A mięsko? Dodajmy do tortilli. Kilogram ziemniaków trzeba obrać i pokroić. Duście je na oliwie z pokrojoną cebulą, po czym dorzućcie chorizo. Przesmażcie i osączcie. Ostudzone ziemniaki dodajcie do rozbitych ośmiu jajek, wrzućcie posiekany czosnek i odrobinę soli. Na patelni rozgrzejcie oliwę i zaatakujcie ziemniaczano-jajeczną masą. Smażymy na średnim ogniu, a gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni, przekładamy ją na talerz usmażoną stroną do góry, po czym z powrotem zsuwamy na patelnię. Z wyczuciem. Dosmażamy z drugiej strony i gotowe. Taką tortillę znajdziecie w restauracji Carmen.
Hiszpania za gorąca? To może skandynawskie śniadanie, przedobiedni Frokost:  gravad lax, czyli marynowany łosoś, ciemne pieczywo, śledzie lub ryby konserwowe. Do tego mleko. Brzmi osobliwie? W takim razie zostańmy przy bezpiecznej francuskiej wersji. Rogalik croissant albo bagietka moczona w dżemie, maśle, czekoladzie. Podlane kawą lub sokiem pomarańczowym.
Wybierzcie swój typ i celebrujcie poranki . Nie rezygnujcie ze śniadań. Dietetycy zalecają glukozowy zastrzyk mocy, a dzień rozpoczęty od smakołyka to dobry dzień.

Komentarze