Marka od
niedawna znana, ale już chwalona. Pamiętajmy jednak, że G20 to już nie tylko
świetny tapas bar, ale i restauracja, która będzie walczyć o każde podium.
Przed wejściem do
tego kulinarnego centrum, nasze oczy krążyły po całej kamienicy,
w poszukiwaniu restauracyjnego piętra, bo przecież na parterze ulokowany
został tapas bar. Gdy ujrzeliśmy w jednym z okien pełną napięcia twarz
szefa kuchni, którym jest Marcin Jurek, znany między innymi z Caffee
Trybunalska i Day&Night z Hotelu Willowa, wiedzieliśmy już gdzie zmierzać,
choć pomogła też uprzejma kelnerka z tapas baru, która chętnie opowiadała o
zmianach na Grodzkiej 20.
Od razu rzuciło
nam się w oczy gustowne wnętrze, które jak się później okazało, szło
w parze z na szczęście niezbyt sztywną atmosferą. Beczki i butelki wina
pozwalają kojarzyć to miejsce ze znanym lokalem poniżej, ale jest
przestronniej, jaśniej i widać świetne połączenie starego (przyciągające wzrok
malowidła ścienne) z nowym (eleganckie panele i ładne, a zarazem skromne
meble).
Dobre wrażenie
podtrzymywała obsługa, która choć jeszcze niepewna i nieco roztargniona,
jednocześnie potrafiła być szybka, miła i uprzejma, a także ciekawa wrażeń
gości. Między słowami dało się usłyszeć stonowaną, lekko kołyszącą muzykę.
Pięknie i ładnie, ale teraz pora na konkrety.
![]() |
Bulion drobiowo-wołowy |
![]() |
Czekadełko |
![]() |
Terrina wieprzowo-drobiowa |
![]() |
Dorsz |
![]() |
Sałatka "Polędwica rzeźnika" |
Dobrym pomysłem
była też łaszkowa sałatka „Polędwica rzeźnika” (26 zł). Chrupiąca sałata
rzymska łącząca marynowaną dynię i rzodkiew, podlana oliwą dyniową, nawet przy
braku obiecanych przez menu pestek z dyni, była świetnym towarzyszem dla
idealnie wypieczonej, krwistej wołowiny. Nikt o stopień smażenia co prawda nie
zapytał, ale mocniej wysmażone mięso nie miałoby sensu. Tyle naszego.
Nie pozostaje nic
innego jak zachęcić do wizyt w nowej części G20. Widać niedociągnięcia przy
tworzeniu i realizowaniu pierwszej karty, ale da się je szybko zniwelować. W
kuchni jest kreatywność, wiedza o produktach i dobra technika. W dodatku między stolikami panuje przyjemna atmosfera, a więc warto zajrzeć i zostać dłużej.
Koniecznie zwróćcie uwagę na ciekawą kartę win.
Szef kuchni: Marcin Jurek
Adres: Grodzka 20
Telefon: 81 524 11 02 (w. 200)
Internet: https://www.facebook.com/G2O-301306086743661/?fref=ts
Niedostępna dla ludzi na wózkach
Komentarze
Prześlij komentarz