30 lipca 2016

Pepe&Roni, Sevi Kebab, Lubię To – pizza, kebab, zapiekanki



Street food, hity polskiej gastronomii, nudy – nazywajcie je jak chcecie. Faktem jest, że są ciągle modne.



Do włoskiej pizzy stale mamy słabość, typowych zapiekanek nie jedliśmy chyba od dzieciństwa, a kebab w odmianie innej niż döner, to u nas wciąż rzadkość. Każdy powód jest dobry, ale czy oferta opisywanych lokali sprosta oczekiwaniom? Sprawdźmy:
            Pepe&Roni to najwyraźniej kolejne dziecko Filippo Orlando, znanego z Arte Del Gusto oraz

Le Monde. Co wyróżnia ten lokal? Na pewno to, że wyrabia pizzę na cienkim (ale nie tylko) cieście, a oprócz tego dba o jakość składników – to frazesy, ale spróbujcie sami. Ponadto, podobno można domówić oliwę, które jest jedynym uznawanym przez nas „dodatkowym sosem”. Ale na stronię (w menu) oliwy nie było. Myśleliśmy, że może dodawana jest w standardzie gratis – ale tak nie jest. Być może da się o nią poprosić, lub zamówić za dodatkową opłatą korzystając z telefonu. My wybraliśmy opcję zamówienia i opłacenia zamówienia przez stronę, wygodną, dającą możliwość zmiany składników, czytelną (choć czcionka bywa miejscami niewyraźna). Czas dostawy się zgadzał – około półtorej godziny, przy czym

kierowca był szybciej. Pizza nie była bardzo gorąca, ale na tyle ciepła, że nam temperatura odpowiadała. Składniki – z wyjątkiem wołowiny – były wysokiej jakości. Wołowina a'la kebab (i to niskich lotów) nie zdobyła nas. Nastąpiła też pomyłka. Klępnęliśmy oliwki zamiast rukoli i nie dostaliśmy żadnego z tych składników, choć za niego zapłaciliśmy. Poza tym – bez zarzutu. Ciasto chrupało, pojedyncza warstwa sosu przyjemnie dodawała słodyczy i kwasowości, a ilość „farszu” była w sam raz. Polecamy zwłaszcza borowiki i rozmaryn na pizzy Bianca. Ceny
od 15 zł do 27 zł, w promocji np. 2 x za 35 zł. Polecamy.


            Sevi Kebab zapewne byśmy omijali, gdyby nie to, że posiada w swojej ofercie tzw. Sis grill barani (Adana)  - (16,40 zł w promocji). To skomplikowana nazwa, bo dla nas czym innym jest sis, a czym innym adana. Firma od razu informuje, że mięso jest wołowo-baranie, co jest normą, choć niektórzy wolą kłamać, że serwują „czystą” baraninę. Obsługa była szybka, profesjonalna i pomocna. A jedzenie? Mięso było całkiem soczyste i lekko pikantne. Wygrywało przez jakiś czas z tym, które jedliśmy w Mekan Cafe (chyba nie istniejącym już bądź przeżywającym przerwę). Do mięsa w Sevi jako dodatek dorzucono sporo świeżych warzyw (cebulę, ogórka, pomidora i paprykę) i sosy, które smakowały jak gotowce. Jest jednak również dodatek ezme – pikantnej pasty (może salsa byłaby lepszym określeniem) z m.in. papryki ostrej, pasty pomidorowej, ogórków i ziół i ten upiększacz jest miłym przeżyciem. Całość spoczywa na trochę nudnej picie. Było smacznie, miało się ochotę na więcej, ale musimy przyznać, że danie zalegało ciężarem w naszych żołądkach. Lekko nie było. Mimo wszystko chyba damy im jeszcze kiedyś szansę.
          

 
Lubię To było na naszej liście od dnia, w którym pół Placu Wolności zajmowała młodzież ze słusznej wielkości zapiekankami zgrabnie opakowanymi na wynos. Mają też pizzę, ale w tej kwestii chętnie poczytamy wasze opinie. Co do zapiekanek – przypomniał się smak rodem z przyczep z Niewiadowa. Chrupiące pieczywo, ciągnący się ser, przypieczone pieczarki, obowiązkowy keczup i dodatek...oregano. Jedyna różnica jest taka, że pamiętamy zapieksy raczej długie niż szerokie. W 'Lubię To” mają „jedynie” 30 cm, ale za to są naprawdę grube. Idźcie w klasykę (7 zł). Wzięliśmy też wariant z oliwkami, pomidorami, fetą i czerwoną cebulą (13 zł), ale to już nie to, inna bajka. Generalnie – udało im się. 
            Opisane przybytki nie są czymś, co wprawia w zachwyt, ale wygląda na to, że mamy coraz więcej całkiem solidnych miejsc w różnych kulinarnych segmentach. Tylko ten ciężki Sevi Kebab niepokoi...

Dane kontaktowe:
Pepe&Roni – Nałęczowska 67, tel. 533533211, godziny: pon-czw.: 11-22:30; piąt.: 11-23; sob.: 11-23:30; niedz.: 12-22:30, internet: https://www.facebook.com/peperoni.lublin/,http://www.pepe-roni.pl/

Sevi Kebab – Lipowa 13 (Plaza), tel. 500017009, godziny: pon.-niedz.: 9-21, internet: https://www.facebook.com/Sevi-Kebab-Lublin-Plaza-1108424219177977/?fref=ts,
Lubię To – Bernardyńska 6, tel. 796237263, godziny: pon.-czw.: 10-22; piąt.: 10-24; sob.: 12-01; niedz.: 12-22, internet: https://www.facebook.com/lubietolublin/info?tab=page_info,
           

1 komentarz:

  1. Pysznie jest w sevi, a do tego po drodze do Pasażu Grunwaldzkiego. Niektórzy oczywiście będą narzekać, że za drogo ale wydaje mi się, że cena jest adekwatna do całkiem niezłej jakości. :)

    OdpowiedzUsuń